2009-03-30

Wanjas vänner och ovänner

Wanjas vänner:
  • övriga välbetalda pampar i LO
  • Mona Sahlin, gammal polare och välbetald sossepamp
  • Helle Klein, LO:s välbetalda chefredaktör på Aftonbladet
  • den välbetalda styrelsen i AMF
  • och paradoxalt nog: flera borgerliga talesmän som gärna ser att hon stannar för att ännu fler ska hoppa av LO och arbetarrörelsen (SAP)
Wanjas ovänner:
  • LO:s underbetalda medlemmar är förbannade på dubbelmoralen
  • de underbetalda socialdemokratiska väljarna är förbannade på detsamma
  • Göran Greider, välbetald får man förmoda
  • Åsa Linderborg på Aftonbladets kultursida sitter kanske löst när hon bl a säger om Wanja: "Förd bakom ljuset eller spelar bakom flötet?"


Bakgrund

Det är inte politisk kraft, kämpaglöd, konfrontationer eller utstrålning som skapat Wanja Lundby-Wedins karriär - utan hennes förbindlighet. Hon är vänlig mot alla och ingens ovän. En mespropp.

Förbundsdirektörerna, fackpamparna närmast under Wanja, har henne som garant för sina egna löner, pensioner och styrelseuppdrag. Hon kommer inte att bråka med dem om det. Gissa om de vill ha henne kvar, "har fullt förtroende" för henne. Klart som fan att dom har. Flera sitter dessutom i AMF:s styrelse tillsammans med Wanja. Ännu fler har arvoden från andra styrelsejobb som Wanja och hennes vänner (se ovan) har fixat.

Hur ska LO då förklara för sina allt fattigare medlemmar att Wanja och hennes nästan lika välbetalda medarbetare förordat så höga ersättningar till verkställande direktören i AMF, Christer Elmehagen? Styrelsen hävdar att de blivit förda bakom ljuset av vd. Det är en desperat och löjeväckande (se nedan) strategi. Årsberättelsen är just vd:s formella berättelse till styrelse, revisorer och ägare om hur företaget skötts. Det är hans berättelse, och där står det klart och tydligt vad han får i pension. Det är med årsberättelse och revisorsrapport som man beviljar ansvarsfrihet för det gångna året. Christer har som skicklig direktör under många år bättre rykte än många av medlemmarna sin politiserade styrelse. Alla, inklusive AMF:s styrelse, har fram till nu ansett honom som mycket framgångsrik i sin kapitalförvaltning.

Förmodligen tänker styrelsen rädda sitt eget och Wanjas skinn genom att skylla på någon oklar passage i pensionsavtalet. Det går säkert att hitta något som kan tolkas på fler sätt. Sedan skyller man på den som utformade avtalet så otydligt, kanske LO:s egen representant i ersättningskommitten, dåvarande avtalssekreterare i LO . Man ger syndabocken ett symboliskt straff (avsked?) och senare en belöning under bordet (nytt fint uppdrag) för att knipa käft. Men det blir svårt att förklara alla de tidigare årens utbetalningar av lön, bonus och pension eftersom varenda krona står i svart på vitt i årsberättelsen, som man ju skrivit under.

Bland socialdemokraterna har Wanja blivit en belastning inför valrörelsen. Men man kan inte kasta ut henne ur partistyrelsen för det vore att ta avstånd från LO, som ju är partiets huvudfinansiär (= ägare om det vore ett företag). Mona Sahlin uttalade sitt fulla förtroende för Wanja tidigare i veckan. Allt annat vore konstigt med tanke på att Wanjas firma nästan äger en stor del av Monas företag. Några hävdar att det också beror på att de är kompisar sedan många år.

Men i en TV-intervju igår så svävade Thomas Östros på målet. Han vägrade säga att han hade ett orubbat förtroende, vilket är det gängse uttrycket, utan försökte komma undan genom att svamla om att han respekterade Wanja för både det ena och det andra, vilket ju var rätt poänglöst i sammanhanget. Den enda rimliga tolkningen var att han inte ville uttala sitt förtroende för Wanja. Han är finanspolitisk talesman, och det vore förvånande om han svävade på målet utan att ha kollat med Mona först. Därför trodde åtminste jag att saken var klar: Thomas, Mona och Wanja var överens om att LO skulle må bättre med en ny ledare.

Men inte alls. Wanja kom ut stärkt efter det långa kvällsmötet i AMF:s styrelse igår. De hade enats om att styrelsen förts bakom ljuset. Aftonbladets krigsrubrik: Wanjas revansch!

Det är konstigt. Att LO:s representanter i styrelsen vill ha det så förstår vi alla. Men resten av styrelsen? Det skulle vara enklare för dem att hävda att ersättningarna var rimliga för en allmänt välsedd vd. Hans förmåner var lika stora som alla andra direktörers. Nu framstår ju även resten av styrelsen, inklusive Urban Bäckström, som kompletta idioter som inte orkar/kan läsa en enkel årsberättelse. Varför ta den prestigeförlusten, de har väl aldrig haft något emot höga direktörslöner? Å andra sidan är det bara LO som krävt återbetalning från direktören. Återstår att se om AMF:s styrelse sluter upp kring Wanja och desavouerar sin gamle välbetalde trotjänare och vd.

Det är mycket som är obegripligt just nu, och det gör saken än mer spännande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Och hur kommer Wanjas 1:a majtal låta? Den talskrivaren har en grannlaga uppgift om publiken ska kunna hålla sig för skratt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.