2009-03-19

Gardasil även till killar?

I en annan blogg har man tagit upp frågan om det inte vore bra att vaccinera även killar mot HPV. Det är ett virus som på kort sikt ger könsvårtor (kondylom) och på längre sikt kan ge cancer, framför allt i livmoderhalsen. Även andra cancerformer orsakas av sexuellt överfört HPV: peniscancer, analcancer, oral- och svalgcancer. Dessa cancerformer är dock mycket mindre vanliga än livmoderhalscancer, så vaccination med dem som argument har inte varit aktuell.

Det tycker jag är lite konstigt. Kanske har man tänkt att det mest gäller homosexuella män, och det är en grupp som är överrepresenterad i dessa ovanligare cancerformer. Men om man tänker ett steg till så är det ju förmodligen ofta killar som smittar tjejer. Det skulle alltså vara en vinst för heterosexuellt verksamma kvinnor om viruset utrotades även bland män.

Ytterligare en hälsoekonomisk vinst vore att många skulle slippa kondylom, som ibland kan vara svårbotade och orsaka mycket lidande. Det är en mycket utbredd sjukdom, så där skulle man förmodligen kunna motivera vaccination även av män/killar. Kondylom är inte livshotande men kostnaderna för behandling är nog avsevärda.

Det skulle förstås kosta dubbelt så mycket att vaccinera killarna också, men man kanske får sju gånger så mycket för pengarna? Personligen tycker jag att det är en haltande strategi att bara vaccinera tjejerna med tanke på hur många män som är heterosexuella. Dessutom småsnålt mot bögar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.