2009-03-06

Valdoxan utan sexbiverkningar

Den antidepressiva medicinen Valdoxan har just blivit godkänd för försäljning på den svenska marknaden.

Det finns många antidepressiva mediciner. De äldsta har ganska besvärliga biverkningar, varför medicinering fick en större popularitet när SSRI (Selektiva Serotonin återupptagshämmare: Reuptake Inhibitors) kom i form av Fontex (Prosac). Därefter har det lanserats tiotals varianter, även sådana som inte i första hand verkar på serotoninet. Ett har de dock gemensamt: de sexuella biverkningarna.

Mest påverkas förmågan till orgasm. I experimentsituationer mäter man TTO (Time To Orgasm), vilken är förlängd. Utlösningen blir ibland en oangenäm arbetsseger.

I andra hand påverkas den sexuella lusten. Det är mera svårmätbart eftersom depressionen i sig påverkar libido (sexuell lust) ännu mer. Så om/när medicinen får effekt så ökar lusten, men kanske till en lägre nivå än tidigare.

Först i tredje hand påverkas erektionsförmågan, ofta marginellt. Därför tror många att de inte har en påverkad sexualitet förrän man frågar mer specifikt.

Valdoxan verkar genom nya mekanismer. I tidiga studier har man inte sett någon negativ effekt på sexlivet, vilket är positivt besked för alla de många som långtidsbehandlas, och dras med nedsatt lust, i sig deprimerande. Som med alla nya mediciner så har den nästan inga väsentliga biverkningar alls. Det får man ta med en nypa salt. Först efter några års användning i större grupper kan man uttala sig om det.

16 kommentarer:

 1. när kommer den här medicinen ut på marknaden egentligen? har hört så länge om den nu men ingen läkare vet något.

  SvaraRadera
 2. när kommer denna fantastiska medicin ut egentligen???? ingen läkare vet något ....

  SvaraRadera
 3. För ett par dagar sedan fick jag (och antagligen alla andra psykiatriker/läkare) en reklambroschyr för Valdoxan. Det betyder nog att medicinen redan finns på apoteken eller kommer inom kort.

  Avsändaren kan säkert ge mera exakta upplysningar: Servier Sverige AB, Box 725, 169 27 Solna, 08-522 508 00. Internet: www.servier.se

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Valdoxan skall vara bra mot depression, ångest och dygnsrubbningar, men ssri har en annan viktig verksamhetsdel, tvångstankar/ocd....Finns det något som tyder på att Valdoxan skulle ha någon effekt på dem? Man "trimmar" hjärnan lite med ssri och man tänker bättre, finns denna verkan med i det nya preparatet?

  SvaraRadera
 5. Hej

  Jag känner inte till att det gjorts någon studie på Valdoxan och OCD. Valdoxan verkar ju huvudsakligen via melatoninreceptorer, och de har mig veterligt inget samband med OCD. Valdoxan har också en liten effekt på serotonintransmission, men man vet inte om den har någon betydelse. Enligt kända fakta så har Valdoxan alltså inte någon effekt på OCD, men man kommer säkert att prövad det ensamt eller i kombination med andra preparat även för denna indikation. Men i verkningsmekanismen finns det alltså inga kända effekter på OCD.
  Se även: http://ordinationer.wordpress.com/2009/03/15/valdoxan-thymanax-och-agomelatin/

  SvaraRadera
 6. Hej igen,..

  Jag har ätit SSRI under en längre tid, och den verkar mot depression, ångest och tvångstankar. Hur stor verkningsgraderna är vet jag inte, men det funkar för mig. Mig veterligen var det främst depression man ville åt från början med SSRI, och det andra kom på köpet, rätta mig om jag har fel. Har sett andra skriva i olika sammanhang på nätet att de blivit hjälpta. SSRI piggar ju upp en hjärna som går på lågvarv så att säga, jag kan idag utföra saker som var omöjliga när jag hade det som värst, jag fungerar 99% normalt, eller t.o.m mycket bättre än på många många år. Mycket bra resultat med SSRI alltså, men det är ju en dålig biverkning, det sexuella,..kunde jag bli lika hjälpt av Valdoxan, och dessutom få ordning på min sömn, med ett läkemedel som är lättare att sätta ut, vore det helt fantastiskt..

  Tack...

  SvaraRadera
 7. Valdoxan skulle kunna vara lika bra som SSRI mot depression, och bättre för sömnen och sexlivet. Däremot kanske inte lika bra mot tvångstankar. Sådana tankar kan ibland vara en följd av depressionen och skulle då kunna botas även av Valdoxan. Men om det är mer uttalade tvångstankar som finns där även under perioder som du inte är deprimerad så är förmodligen chanserna mindre att de lindras/botas av Valdoxan än av SSRI.

  Värt att pröva under överinseende av en intresserad läkare, om en sådan går att finna. Varje patient är unik såväl till personlighet som till biokemi, så individualiserade lösningar är alltid bäst. Det innebär att man ofta får pröva sig fram bland preparat och doser.

  SvaraRadera
 8. Kan man kombinera SSRI med Valdoxan?

  SvaraRadera
 9. Jag vet inga studier där man gjort det, men det är ingen omöjlighet heller såvitt jag vet. De verkar ju via olika mekanismer så det skulle kunna ge en förstärkt antidepressiv effekt.

  Eftersom det inte finns någon dokumentation så bör det ske under mycket kontrollerade former på enstaka fall. Det lär nog inte dröja länge innan man får enstaka fallbeskrivningar (case reports) som skildrar för- och nackdelar med kombinationsbehandling. Valdoxan borde gå att kombinera även med andra antidepressiva droger än SSRI som t ex litium, tricyklika och SNRI.

  Det kan bli spännande att se nya användningar av Valdoxan om det håller vad det lovar. Den mest kända biverkningen som skulle kunna vara begränsande är dess leverpåverkan.

  SvaraRadera
 10. Jag läste på ett annat ställe (källa okänd) att om man kombinerar SSRI och Valdoxan så minimerar Valdoxanet den sexuella biverkningen från SSRI, är det bekräftat? Om jag inte är helt fel ute så undrar jag om inte den möjligheten har funnits tidigare genom att kombinera ssri med noradrenalin eller liknande preparat som skall tas på kvällen, det sa min läkare(är dock osäker på vilket preparat det var)..Mina tankar nu är att kanske gå ner i dos med ssri, och sen kombinera med en mindre dos valdoxan, då kanske jag får bättre sömn, mindre biverkningar m.fl positiva effekter...Vad tror du?

  SvaraRadera
 11. En sak till.; Om man jobbar oregelbundna tider, ex natt, hur gör man då med valdoxanet? Skall man alltid ta det när man skall sova, oavsett när på dygnet?

  SvaraRadera
 12. 1. Angående kombination av SSRI och adrenergt verkande medicin så känner jag inte till någon sådan särskild kombination. Min erfarenhet är att skillnaden är stor mellan olika individer som kan reagera olika på samma preparat eller kombination. Man får pröva sig fram med ledning av hur patienten reagerat på olika mediciner hittills.
  2. Halv dos av vardera funkar ibland med närbesläktade preparat, t ex SSRI, SNRI och "gammaldags" tricyklika och liknande. Alla dessa har ökning av serotonin (serotonerg transmission) eller noradrenalin (noradrenerg transmission) som funktionsmekanism. Skillnaden med Valdoxan är att den ju huvudsakligen verkar genom ett helt annat system: melatonin. Därför är det nog inte lika självklart att fasa in en kombination av 50/50. Skulle snarare försöka fasa ut det första och sätta in det nya till att börja med. Känner inte till några studier eller ens fallbeskrivningar av hur Valdoxan fungerar tillsammans med andra antidepressiva farmaka, men de lär väl dyka upp så småningom.
  3. Valdoxan ska synka den biologiska klockan, och i likhet med melatonin tas ett par timmar före sänggående. Har inte sett någon specifik uppgift om det heller, men jag skulle utgå ifrån att det gäller även när man sover på extraordinära och oregelbundna tider.

  SvaraRadera
 13. PS

  Skulle vi kunna fortsätta denna diskussion på min nya blogg Ordinationer: http://ordinationer.wordpress.com/2009/07/03/valdoxan-snart-pa-apoteken/

  Det skulle förenkla för mig att hålla reda på inläggen.

  Tackar på förhand.

  SvaraRadera
 14. ja,, jag vill nulla jag med och kunna få upp den o allt,, nu kan man nulla o få stånd med, tänk så långt vetenskapen kommit

  SvaraRadera
 15. Hej. Har haft Valdoxan i 3mnd.Hade Zoloft tidigare mot panikångest.Tycker Valdoxan fungerar jättebra.Sexlusten är tillbaka som vanligt.Hoppas bara den kommer med i högkostnadsskyddet. För den är ganska dyr. Betalar 1330,50 för 84stk.Men det kommer vel så småningom. Lycklig Valdoxananvändare.

  SvaraRadera
 16. Till alla er som vill ha Valdoxan. Har haft den sedan decem.2009. Den fungerar jättebra. Hade Zoloft tidigare i 8år,trappade ner o tog Valdoxan samtidigt.Det var inte alls jobbigt.Tar den mot panikångest.Sex har jag inga problem med mera.Jag funkar normalt o det tyckte jag var en bra grej.Så fråga er läkare,den finns att få,fast mitt apotek får beställa den.Lycka till.En som vet hur det känns.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.