2009-03-05

Mediokrati eller demokratur?

I ett par inlägg har jag skällt och gnällt på organisationer (SJ och sjukvården) för att vara exempel på mediokrati. Med detta har jag menat att det är medelmåttorna som får styra (i kraft av sin definitionsmässiga majoritet). Jag har tänkt mig uttrycket som ett inlån av engelskans mediocrity som är det tillstånd vi kallar mediokert; medelmåttigt.

Till min oförställda bestörtning ser jag nu att ordet även kan användas om ett styrelseskick där media har makten.

Den bästa utredningen av styrelseskick är Psyklopedias hejdlösa analys av: demokrati, diktatur, demokratur, manipulokrati, obstrutokrati, kleptokrati, mediokrati och anarki. Sverige har lite drag av flera styresformer men författaren tycks luta åt att vi huvudsakligen är en obstruktokrati. Läs och njut!

1 kommentar:

  1. Missfostret
    Den enskilde medborgaren som oförskyllt råkar i konflikt mot tredje part som i sin tur stöds partiskt av myndigheter blir åsidosatt av rättens mekaniska maskineri. Maktfullkomliga myndigheter utövas en viss form av ostracism gentemot den enskilde och termen rättshaverist stämplas för att befria myndigheter från sina brister gentemot den kritiska medborgaren utan att omprövas sina ställningstaganden. Kärrande medborgaren i frågan för en kamp som i stor del är berättigad men blir hånad såsom ”Don Quijote” eller liknande patetiska gestalter.
    För varje haverist finns en motpart: ett mekaniskt haveri i rättsystem.
    Likasom i kollok mellan Cicero och Cato, vinner etablissemang med lakoniska och felaktiga beslut eller förrädiska medel som förvandlar rättsäkerhet till en chimär. En kall naturlig dotter födds som en avkomma emellan Justianius och Torquemada och ersätter Themis.
    Mvh

    Jean-Raiul de Marcenac

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.