2009-01-06

Fisk med saffran och broccoli


Idag var det min tur att laga mat. Fiskblock från frysen. Kanske ingen höjdare.

Vi har ett recept från Annas kokbok som vi brukar variera. Det är gott, enkelt och snabbt:

  1. Lägg det frysta fiskblocket (ca 400 g) i en ungseldfast form, som inte behöver smörjas.
  2. Sätt ugnen på 200-225 grader.
  3. Koka upp 3 dl grädde (ju fetare desto godare) och lägg i
  • en tesked salt,
  • ett halvt paket saffran,
  • en tesked torkad dragon,
  • en tesked paprikapulver
  • och några varv på svartpepparkvarnen
Slå gräddblandningen över fiskblocket och sedan in med allt i ugnen i 40 minuter.
Kan serveras med ris, pressad potatis och/eller grönsaker, som man gör under tiden. Vi försöker bli av med några extrakilon genom att äta LCHF (Låg andel kolhydrat (Carbohydrate), Hög andel Fett), så då blir det enbart broccoli - ingen potatis eller ris.

Variationen är att man kan byta ut saffran, dragon och paprikapulver mot något annat: curry, pressad vitlök eller något annan smaksättning man gillar.

Men idag körde vi originalet, som vi verkligen gillar. Fisken blir förvånansvärt saftig för att ha varit fryst. Det går bra med torsk, sej, kolja osv.

Vi har på sistone börjat göra broccoli i ugnen. Man plockar isär den i lagom stora buketter och lägger ut på ett gratängfat. Ringla lite olivolja över och salta lätt. 20 minuter på 200-225 grader beroende på hur brun eller krispig man vill ha den. Efter 10 minuter kan man strö över lite pinjenötter eller grovkrossade valnötter. Före serveringen hyvlar man lite parmesanost över. Pröva! Broccoli är kanske inte så upphetsande annars, men det här funkar.

Nu gjorde jag en kombination för att spara arbete och disk. När fisken varit inne i ugnen halva tiden så stoppade jag ner broccolibuketter runtom fiskblocket, och så fick det hela gå i ytterligare 20 minuter. Blev mycket bra. Smaken från fisken, saffran, dragon och broccoli gick ihop och smakade nästan åt skaldjurshållet. Rekommenderas!

1 kommentar:

  1. Det där ser ju godt ut i all enkelhet, själv gjorde jag igår min första Boeuf Bourguignon, som blev helt fantastisk. Kul att höra av dig igen!

    Justus

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.