2009-01-03

Fångarna på slottet

Det är inte ofta jag tittar på TV numera. Innehållet känns ibland så homeopatiskt förtunnat, att en bok eller nätsurfande slår ut TVsoffan. Men ikväll hände det. Och så tänkte jag till att det skulle jag ju kunna göra till en begriplig eller rentav folklig kommentar här på min nya blog.

Är dom inte ena outsägligt tråkiga personer? Gardell får en poäng för historien om Welin och Gedda - men vilka surkärringar han omgavs av. De verkade chockerade på riktigt, så som man bara blir i den nedre, klättrande delen av övre medelklass. Ja klassbegreppet har blivit så diffust efter Marx, som man visste var man hade. Skittråkig idé att ha en heldagskörare i fiolspel för noviser. Det kan nog bara bli frustrerande. Att sedan framföra ett kort stycke av Bach inför publik på kvällen var en fasansfull och sadistisk idé. Jag gissar att Scheja och delar av TV-teamet gärna ville pajasera och förnedra deltagarna - få se dem svettas lite, mot sin vilja tvingas delta för att inte falla ur utan istället passa in. Som en bild av livet. Att kräla för sadister är också "a way of making a living". Det vet varenda (media-)hora. Det är ingen skam i det - särskilt inte om man fattar vad man håller på med. Men där var det lite skralt.

Scheja använde hela sin dag til att låta en beskäftig musikpedagog exercera dem på stråkinstrument, som ju är sällsynt svårspelade a prima vista. Klockspel, cymbaler, blockflöjt eller dragbasun hade varit barmhärtigare. Själv fick han ledigt med massage i jacuzzin. OBS: Väl synlig från repetitionslokalen!

Så när de efter en plågsam arbetsdag tvingas kapitulera med att de låter som en epidemi av sjuka katter så fort de rör stråkarna, och satsar därför på ett fritt okoordinerat pizzicato med obestämbar och oförutsägbar tonhöjd. De framstår som pajasar - MEN - accompagnerade av en lika soignerad som virtuos gentleman, som vid pianot genomför sin del utan problem.

Gardell var honom på spåret med sitt väderkorn, men blev bortkollrad av lite falsk uppriktighet i bersån, en del vin och en dedicerad Chopinnocturn direkt från Schejas hjärta till Gardells dito. Jag var ju inte där och kunde se, men i TV var "försoningen" teatral och Tjechovsk. Gardell blev bortkollrad av lite överklassmaner. Det hade varit roligare i mitt tycke om han framhärdat i att upplägget var skit och vägrat delta. Men det går väl inte producenten med på att skriva in i kontraktet att man får göra: sätta sig på tvären. Inte i detta konfliktfattiga land av samtyckande tigande omväxlande med tigande samtyckande.

Så det dröjer innan jag TVrecenserar igen. I nästa avsnitt skulle kanske två av medlemmarna komma ut som bisexuella. Får man gissa på Scheja och Dellertskan? Det går säkert att göra lika pinsamt som dagens uppvisning. Ytterst är väl vi betraktare sadisterna som betalar för de gladiatorer som vågar sig ut på förnedringens arena. Det är kanske därför jag inte får det rätta pirret. Lite avslagen fylleirritation runt matbordet är inte min form av spiritualitet.

Läste Forskning och Framsteg som kontrast. Fy, vad den är bra. Har man lite pretentioner att hänga med i all ny vetenskap så är det som att lyssna på TT:s korta sammandrag. Rediga, relevanta, ofta svenskproducerade artiklar om allt från bakteriella gener, evolution, elementarpartiklar och vad man kommit till insikt om på sistone om värdsalltets uppkomst och egenheter. En helt ny kosmologi och världsbild har växt fram under min vuxna tid. Den utbildning vi fick om DNA är inte längre grejen. Det har hänt mer sen dess. Mycket mer. Tidskriften är särskilt värdefull på områden där man inte själv är expert, eftersom man uttrycker sig på ett språk och i en form som de flesta med lite ambition bör klara av - även humanister! Det finns korn för dem också i gränsområdena mellan teknik och humaniora: arkeologi, språkveteskap, konst, vetenskapsteori etc.

Kolla senaste numret med huvudtemat Bedrägeri - uppkomst (evolution) och syfte Darwinistiskt?) Länk till tidskriften FoF.

Dä e bar å köp! Och njut! (Jag får inget betalt för att påstå detta. Det är ren entusiasm.)

5 kommentarer:

 1. Skotten i Bjjärred2009-01-04 23:51

  Roligt med en blogg från Bjärred, även om ämnet som sådant är väl främmande. Det är den slutliga segern för doublespeak när det som visas på TV kalls för "realityserie". T.o.m. telefonkatalogen är mer prisvärd. Det är deprimerande att tänka på att dessa "kreatörer" ger publiken det som den vill ha ... jag spyr åt tanken!

  På temat "bedrägeri" var det faktiskt en välgjort program på Svt 2 ikväl. Är det så att alla som blir bedragna vill bli det? Har någon sett en orakad ärkebiskop gifter någon i verkligehet?

  PÅ temat "evolution" så tycker jag att Prof. Dawkins visar sig vara mindre än en snille när han dömer ut de som tro. Hans 3 program som visades ganska nyligen (från BBC, därför välgjorda) hade ett stort fel, nämligen att göra en absolut skillnad mellan "tro" och "vetenskap". Söndagkvällens program om metafysik passade bra in i sammanhanget - också vetenskap bygger i slutändan på tro, eftesom varje resonemang måste alltid ta sitt utgång i obevisbara antaganden (Goedel, bl. a.). Sjävl är jag behård Darwinist utan en gnutta Gudstro: jag tycker att de som tror upppvisa ett beteende som är ur psykologisk synvinkel evolutionärt primitivt men om vill tro på andar så var så god! Livet är tillräkligt svårt utan sådana onödiga överrockar.

  Stumpan hälsar Totte. Hon är nu över det värsta och kommer ur purdah imorgon.

  SvaraRadera
 2. Glädjande med Stumpan. Totte har saknat henne, men känt doften!

  Jag är nog torsk på evidens. I den medicinska sfären finns så mycket av tradition eller för att patienterna kräver det, men som saknar påvisbar effekt. Om man som läkare försöker hålla sig till evidensbaserade metoder så blir patienten ofta frustrerad. Då har man ett val: ge efter för irrationella behov, vilket är tidsbesparande och konfliktfritt, eller att hålla sin linje, vilket skapar bråk och ger en ett rykte om att vara osmidig, elak eller känslokall. Av chefer får man sällan stöd i någondera riktningen. Hur skulle de kunna? De är politiskt tillsatta ignorantii för att göra politikerns liv lätt. De vill helst släta över och undvika massmedia. Alla inom vården som inte är läkare men har en lön på mer än 50 tkr/mån är suspekta. Det är det verkliga problemet, inte läkarnas velighet inför patienternas kravmaskineri.

  Om alla höll sig till evidens ("vetenskap och beprövad erfarenhet") så skulle läkare slippa skyldigheten informera om naturpreparat som Socialstyrelsen registrerat. Ett krav är att de saknar effekt, för då måste de genomgå en mycket strängare kontroll på Läkemedelsverket. Opportunismen bland politiker är uppfinningsrik och oändlig.

  SvaraRadera
 3. Läkarvetenskap mot läkarkonsten är i sig en intressant diskussion. Den kanske liknar vetenskapmannen ställd inför en ny observation med ett oändligt antal möjliga förklaringar. Resurser och tiden räcker inte att undersöka alla - alltså måste man välja. In på scenen från vänster (sinister) kommer Occam's Razor - vi väljer den enklaste förklaring framför onödigt komplicerade förklaringar. Men själv tror jag att den konstfulla läkaren många gånger gör mer nytta för pateinten än den vetenskaplige läkaren. Och så kanske läkaren ska komma ihåg att hon är också människa och kan bara göra sin bästa. Lättare att säga om en skadad bil än en skadad människa, förstås.

  SvaraRadera
 4. Ja, jag brukar alltid framhålla att det spelar mindre roll med formell utbildning när det gäller psykoterapi. Det viktiga är istället talang och personkemi. Men när det gäller läkare så finns det mera av rent verkstadsjobb: rätt diagnos, återbesök i rättan tid, ha koll på labdata etc. MEN för att bli en riktigt bra läkare så räcker det inte ända fram att behärska den evidensbaserade (naturvetenskapliga) delen. Då måste det till viss talang hos läkaren, som är den i patient-läkarrelationen som har betalt för att göra sitt. Resten är personkemi: ingen kan vara en bra doktor åt alla. Men har man talang och kunskap så kan man vara en bra doktor åt fler.

  Tror iallafall jag.

  SvaraRadera
 5. Mikael som är en noggrann person har tagit reda på vad "purdah" är, så nu vet jag också. Användbart begrepp, men det är kanske få som förstår vad det betyder.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.