2009-01-16

Ny gratäng

Så var det dags igen. Lite kreativitet i slöhetens tecken.

Samma gamla fiskblock med broccoli men med nya ingredienser.

Sätt ugnen på 175 grader, gärna varmluft om du har.

Tomatsås:
pressa och fräs 3 vitlöksklyftor i 1 dl olivolja utan att de tar färg. Låt ett par matskedar tomatpuré fräsa med. Häll i en burk passerade tomater. Tillsätt en matsked socker om det blir för surt. Ta 3 msk skaldjursfond eller en halv tärning fiskbuljong eller hälften av varje. Låt puttra minst 5 minuter, gärna en timme under lock. Smaka av med peppar, salt, socker. Har du en skvätt vitt vin så tillsätt gärna, men låt koka ihop till ursprunglig mängd, och tillsätt lite socker så att det inte blir för surt, om det inte är ett sött vin förstås. Då får man vara lite försiktig med ev. socker tidigare.

Lägg ett fryst fiskblock på ca 400 g i en gratängform och häll tomatsåsen över. In i ugnen i 20 minuter.

Under tiden plockar man isär två stånd broccoli i lagom buketter. Ta ut formen och stick ner buketterna vid sidan om blocket. Droppa 1/2 dl olivolja över broccolin. Hyvla eller riv gärna lite parmesanost över också. In i ugnen igen i 10 minuter.

Ta ut formen och strö över pinjenötter över själva fiskblocket. In i ugnen i ytterligare ca. 10 minuter. Känn med en sticka när fisken känns mjuk i mitten. Kör den inte för länge för då blir den torr.

LCHF- eller GI-kost som den är. För andra kan man servera pressad potatis, pasta eller ris till.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.