2009-04-04

Blivande pirats nattliga grubblerier

Lovar snart återkomma med mina erfarenheter när jag blir partimedlem för första gången i mitt liv. Tror inte jag rent formellt ens var med i FNL-rörelsen, men deltog gjorde jag. Här ska jag bättra mig och bli mera helhjärtad. Min värvningskampanj ska skildras.

Och så kan jag dra upp en sjukvårdsorganisation för landet med dubbla kvaliteten, dubbla arbetsglädjen och helt avskaffa alla väntelistor och väntetider på akuten. Jag lovar! För samma eller lägre än nuvarande kostnad.

Efter alla dessa år vet man hur det går till. Kolla t ex mitt inlägg om Lord of Lean och Toyota på sjukhuset. Det är en bra utgångsattityd, men behöver kompletteras med en genomtänkt incitamentsstruktur (välplacerade morötter) och en logistik för personal (läkare ska umgås med patienter - inte blanketter), tjänster och material med en längre placeringshorisont än idag (rullande 5-årsplaner blir nog lagom: å ena sidan viss flexibilitet men också bättre stadga och mindre opportunt hattande hit och dit inför skiftande landstingsmajoriteter). Det övergripande strukturen får nog bli statlig så att vårdkvaliteten blir jämnare, och så att den tumörlikt växande landstingsbyråkratin bekämpas. Så om jag lyckas ta mig samman och resumera mina intryck kan jag kanske kompettera partiet med ett förslag till en vårdpolitik värd namnet.

För partiet kommer i regeringsställning, sanna mina ord. Kanske inte med egen majoritet eller ens majoritet från början, kanske en vågmästarroll. Men på sikt: ledande eftersom det är det enda partiet med konkreta analyser, prioriteringar och visioner. Viktiga saker för folket (minst sagt!, som TV-hallåorna alltid envisas med att säga).

Det är kanske ett historiskt ögonblick, när det faktiskt går att bryta in bland de av nepotism och småkorruption försvagade gammelpartierna, som nog ingen älskar. Och går det med mindre än passion om politik ska vara meningsfull? Symtomatiskt nog så glömde jag KD i min uppräkning i förra inlägget. Bryr mig inte om att korrigera. Det blir nog rätt av sig själv så småningom. Självdör i brist på passion.

Och när vi ändå är inne på det: icke-konfessionella skolor - som i Frankrike, tack! Skumma frikyrkliga, islamska, judiska, katolska skolor med olika vi-dom-budskap är alla krigs moder. Inget att uppmuntra. Möjligen en och annan buddistisk skola, men helst inga religiöst baserade läroanstalter alls. Är inte religion ett fritidsintresse sedan vi klokt avskaffade statskyrkan som kungens egen uppfostringsanstalt? Så en ny skolpolitik kanske skymtar om hörnet också. Och ge ungarna undervisning i självterapi från första klass. Hur man hanterar det personliga livets alla ofrånkomliga problem: mobbing, dålig självkänsla, dåliga föräldrar, första kärleksbesvikelsen, motivationsbrist ... ; man behöver verktyg! Det finns enkla, begripliga, moderna och effektiva metoder (KBT, t ex) för att forma sin person till det man vill, men de lärs vanligen inte ut i psykologiundervisningen.

Men, men ... Jag förstår att vi inte ska förivra oss. Först intar vi EU med nuvarande program. Men sen: vilka möjligheter.

Kurvorna över nya medlemmar är verkligen imponerande, Inom kort ska jag bidra till den statistiken. Med en egen liten pinne - och kanske en och annan kompis med sina kompisar och deras släkt ... Med en ökningstakt på något tusental i månaden så ser det ut som om vi går om flera av gammalpartierna, kanske även i val. Låt oss göra EU-valet till en provuppvisning och visa vad vi kan! Folk vill ha dethär. De vet det bara inte riktigt ännu.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

  1. Välkommen till Piratpartiet. Du får gärna diskutera och försöka få fram åsikter som inte ryms inom Piratpartiets principprogram, men var då också på det klara med att det finns ganska skiljda uppfattningar inom partiet inom de områdena. De enda områden förutom patent, upphovsrätt och personlig integritet jag uppfattat piraterna som mer eller mindre eniga om är dels att makten (oavsett form eller gestalt) måste granskas, att korruption ska motarbetas, och helst förebyggas, att Internet ska vara så fritt som möjligt, en motvilja mot främlingsfientlighet och så till slut att i alla lägen värna om demokratins grundvalar.

    SvaraRadera
  2. Jomenvisst. Såhär i början är det nog bra att fokusera på de frågor som enar. Ska disciplinera mig i fortsättningen. Piratpartiet samlar säkert folk från höger till vänster; frihetliga liberaler och vänsterister liksom integritetskänsliga högeryttrar. Och bra är väl det. Höger-vänster känns allt mindre relevant när alla trängs kring köttgrytorna i den opinionsmässiga mitten. Alla har blivit nåt slags räviga och konservativa socialliberaler med dolda och skumma agendor - och ett opportunt fuktat finger i luften.

    SvaraRadera
  3. Välkommen till Piratpartiet!

    SvaraRadera
  4. Härligt att se ditt engagemang! Hoppas vi kommer få se ännumer av det! :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.