2009-05-13

Eurovision Song Contest - horrör

I år går finalen i Ryssland. Jag har inte hängt med i alla turer men råkade se slutet på deltävlingen igår då Malena Ernman gick vidare till final.

Röda arméns jättestora manskör i full uniform som fond. En rosa stridsvagn i naturlig storlek på ena sidan och ett grönt attackflygplan på den andra. Vilket annat land skulle komma på tanken att visa upp sin armé i detta sammanhang? (Inte Tyskland i alla fall.) Det blir inte skojigt trots att stridsvagnen var rosa.

Det påminde om finalen i Det våras för Hitler, då pelarna fälls ned mot publiken och förvandlas till kanonrör samtidigt som ett hitlerporträtt och en hakkorsflagga hissas ner i fonden. Scenografi och kostym var förvillande lika Mel Brooks förlaga.

Stalinistisk krigsestetik av värsta slag. Kitsch utan distans. Framsidan av ett korrupt samhälle som försöker verka salongsfähigt.

I Ryssland har medellivslängden stadigt sjunkit sedan 60-talet. Då var den för män som högst dryga 70 år, men är nu under 60 år. Befolkningen minskar stadigt och de epidemier som frodas i fattigdom tar allt fler liv. Det beror inte enbart på den ekonomiska stagnation som sovjettiden förde med sig utan även på att ett fåtal berikat sig på folkets bekostnad.

Programledarna sluddrade överentusiastiskt (speedat?) på obegriplig engelska, vilket var bra, eftersom det lilla som man kunde förstå var obegåvat och smaklöst pladder.

Ungefär som man föreställer sig Ryssland i sina vildaste fördomar: smaklöst, humorbefriat, distanslöst, militärt, efterblivet, alkoholiserat och charmlöst.

Pinsamt - plågsamt. Men grattis ändå Malena!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

 1. Jag hoppas att du var delvis ironisk och inte menade att hela Rysslands befolkning (140 miljoner lite drygt) skulle bestå av efterblivna alkoholiserade charmlösa militärer...:-)

  SvaraRadera
 2. Nej, jag var inte ironisk. Jag menade att det är ett faktum att Ryssar i genomsnitt har en hälsofarlig alkoholkonsumtion och att livslängden där minskar. Det gör den annars endast i Afrika söder om Sahara pga aids. Resten av världen går framåt. Den som inte hänger med blir efter: efterbliven. Militärer är charmlösa, tycker jag, men det finns det säkert andra åsikter om också. Militärer står för krig, och det tycker ändå de flesta är charmlöst.

  Men mest var det en kommentar till det aktuella TV-inslaget.

  Från Ryssland kommer några av världens främsta musiker, författare, idrottare, konstnärer, vetenskapsmän osv. Så alla ryssar är förstås inte hopplösa. Men i genomsnitt så ser det statistiskt dystert ut för det hårt prövade ryska folket.

  SvaraRadera
 3. Tack för klargörandet! Jag tycker också att det som sker i Ryssland idag är tragiskt på många sätt.
  Min reaktion på det du skrev beror nog på att jag är lite trött på att svenska medier främst koncentrerar sig på missförhållanden i mitt gamla hemland (ja, positiva nyheter är inte lika intressanta, jag vet!)...och att jag har råkat ut för fördomsfulla människor. Jag är nog något överkänslig helt enkelt.

  PS Jag tillhör de som tycker att det är charmlöst med krig...

  SvaraRadera
 4. Tack för din förståelse. Jag tycker inte att du är överkänslig. Det här är svåra frågor, och min kunskap är för liten för att ge en balanserad bild av Ryssland idag. Det var ju inte heller min avsikt, och så uttryckte jag mig kanske lite klumpigt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.